LEDLOB BLOG

2014/08/13

LEDLOB BLOG

Melyek a legkörnyezetbarátabb LED izzók ?

2016/12/15

A legtöbb háztartásban az energiafogyasztás átlagosan mintegy 25%-át a világítás jelenti. Ez igen jelentős részét jelenti a villanyszámlának, ezen kívül a hagyományos izzók hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki a levegőbe, ráadásul évről évre többet.

Ma már tudjuk, hogy a szén-dioxid felelős a klímaváltozásért, így károsak a környezetünkre. Mivel a legtöbb energia, amit egy átlagos háztartás használ, a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik, minden watt fogyasztású eszköz szén-dioxidot bocsájt a légkörbe. Ha tudnánk csökkenteni az energiafelhasználást és a szén-dioxid kibocsátást, az hatalmas előrelépést jelentene bolygónk védelme érdekében.

Mivel köztudott, hogy az energiafogyasztás igen nagy hányadát a világítás teszi ki, sokan kutatnak ennek legkörnyezetbarátabb alternatívája után. A válasz minden esetben a LED fényforrások alkalmazása jelenti a hagyományos és a kompakt fénycsövekkel szemben. Ez annak köszönhető, hogy a LED izzók rendkívűl energiatakarékosak, nem szennyezik a környezetet és nem bocsátanak ki káros szén-dioxidot.

A LED-es izzók használatával mintegy 90%-kal kevesebb energiát fog fogyasztani, mint a hagyományos fényforrásokéval. Ez azt jelenti, hogy ha az országban mindenki áttérne a LED-es izzók használatára, akkor az 90%-os megtakarítást jelentene az egész országban, vagy akár az egész világon. És nem utolsó sorban igen nagy mennyiségben szorítaná vissza a szén-dioxid kibocsátást is.

Ez a tény gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 25%-os energiaszámla, akár 2,5-3% osra is csökkenhet, ami valóban hatalmas előrelépést jelenthet az energiafogyasztás és a szén-dioxid kibocsátás és nem utolsósorban a környezetvédelem területén is.

A LED-es izzók a hagyományos izzólhoz képest, sokkal környezetbarátabbak és hosszabb élettartammal rendelkeznek. Minden egyes LED izzó körülbelül 15 hagyományos izzó élettartamával vetekszik. Tehát a LED-es izzók ritkán kerülnek kidobásra, ez jó hír a hulladéklerakók számára is, ugyanis a számuk minden évben több 100 millió izzóval bővül.

Az izzógyártóknak természetesen szükségük van energiára az izzók előállításához. Minél több izzót állítanak elő, annál több energiára van szükségük. Ez ugyanakkor növeli a szén-dioxid kibocsátását a levegőbe. Mivel azonban a LED izzók igen hosszú élettartammal rendelkeznek, így sokkal kevesebb energiát használnak fel mind előállításuk, mind használatuk során.

 

Mik azok a LED izzók?

2015/04/27

Talán látott már LED izzókat a szupermarketekben és a boltokban. Sokszor a házak felújításánál, újságokban, tévéműsorokban és magazinokban említik a LED izzókat, miszerint vásárláskor lehetőleg a LED-es fényforrásokat részesítse előnyben, nemcsak azért, környezetbarát mivoltuk miatt, hanem mert kevesebb energiát fogyasztanak, így garantáltan csökken a villanyszámlája.

A LED-et másnéven diódának hívjuk, ami egy félvezető fényforrás. Ezeket a fénykibocsátó diódákat, ismertebb nevén LED-eket, eredetileg nem alkalmaztuk a gyakorlatban. Azonban mára igen széleskörben elterjedt felhasználása. Segítségével például megtudhatjuk, hogy az elektonikai eszközök milyen készenlétben vannak. A kis piros és zöld fényeket amiket gyakran látni a tévéken vagy sztereo berendezéseken, készenléti fényeknek nevezzük, ezek egy nagyon apró fénykibocsájtó diódák. Azért használják ezeket előszeretettel az elektronikai cikkeken mert rendkívűl hosszú élettartammal rendelkeznek, nagyon kevés energiát fogyasztanak, így használatukkal nem merül le korábban a termék akkumulátora.

Ezeknek a LED-eknek a fénye lehet kék, zöld, piros és némely esetben akár fehér is. A gyártók az elmúlt években felismerték, hogy ezeket a LED-izzókat tökéletesen lehet alkalmazni a hagyományos fényforrások alternatívájaként, mivel a fényerőt ugyanolyan minőségben állítják elő, viszont tizedannyi energiafelhasználással. A LED-es izzók egyre népszerűbbek a lakossági kültéri világítás területein is, hiszen akkumulátor nélkül is hosszú időn keresztül tökéletesen működik a fényerő csökkenése nélkül.

A LED izzók nagyon egyszerűen működnek. Amikor ezeket a LED-eket működtetik, vagyis áramot kapnak, az elektronok összekapcsolódnak és ezáltal fotonok szabadulnak fel. Ezáltal a LED-izzó tiszta fényforrásnak számít, hiszen csupán 20%-a megy el a hőveszteségre, a hagyományos izzók 80-90%-kával szemben, így ha összevetjük a két értéket, egyértelmű, hogy miért használják egyre többen a LED-eket.

 

A LED-es izzókat egyre szélesebb körben használják, többek között a légiközlekedés és az autós világítás területén is, továbbá boltok, üzletek kivilágítására, jelzőlámpáknál, elektromos hírdetőtáblákon. Ezért ezeket a LED-eket másnéven fénykibocsájtó diódáknak hívják, az utóbbi időben egyre népszerűbbek. A LED nem nevezhető újkeltetű technológiának, de csak a közelmúltban lett olyan népszerű, hogy az emberek rászánják magukat halogénjeik lecserélésére.

Sőt, valójában annyira nem újszerű ez a megoldás, hogy a LED-ek első felfedezése (vagy feltalálása) az 1907-es évekre tehető, és egy brit tudós, H.J. Round nevéhez kötődik. 20 évvel később egy orosz feltaláló, Oleg Vladimirovich Losev alkotta meg az első működőképes fénykibocsájtó diódát, amit azonban a 20.században még nem igazán használtak.

Viszont a napenergia elterjedésével már igen szépen lehetett kombinálni ezeket a LED-eket, mivel sokkal könnyebb előállítani a működtetésükhöz szükséges energiát. Jó példát jelentenek erre a kertben használt LED izzók, melyek egyszerűen feltöltik magukat napenergiával, és így este akkumulátor használata nélkül működnek.

Gyakori kérdések a LED világításról

2015/04/24

 

Mik a környezeti előnyei a LED-es világításnak?

 

A teljes elektromos energia az országban, mintegy 22%-át használjuk világításra. Ezért a LED-es izzókra való átállás jelentős mértékben csökkentené a villamos energia fogyasztását. A fosszilis tüzelőanyagok elégetésével mérgező vegyi anyagok szabadulnak fel a légkörbe. Ez hozzájárul a romboló természeti jelenségek előidézéséhez, mint például a savas esőhöz és a globális felmelegedéshez.

 

Tehát a LED izzók használatával csökkenteni tudjuk az energiafelhasználást, a káros vegyi anyag kibocsátását, melyek a környezetbe kerülnek és felveszik a harcot a fenyegető éghajlatváltozás veszélyeivel szemben.

 

 

 

Milyen előnyei vannak a LED-es lámpáknak?

 

A LED-es izzók sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos izzók. A hagyományos izzók fényt állítanak elő egy vékony wolfram szál felmelegítésével. Ez egy nagy generációs probléma, mivel nagy hőtermeléssel jár, ami hatalmas energiapazarláshoz vezet. A LED lámpák esetében a félvezetőkön áthaladó elektromos áram hatékonyan, hőtermelés nélkül alakul át fényenergiává. 

Költséghatékony megoldást nyújthatnak az Ön számára, ha úgy dönt, hogy le szeretné cserélni a hagyományos izzóit LED-es izzókra. A közhiedelemmel ellentétben a LED-es izzókat nagyon egyszerűen telepítheti ön is az otthonában, amennyiben többet szeretne róluk megtudni, olvassa el ezt a bejegyzésünket.

 

A LED-es lámpák már széles körben elérhetőek és egyre népszerűbbek, amihez számos tényező hozzájárul, köztük az energiatakarékosság is, ami jelentős költségmegtakarítást eredményez. Lehet kapni különféle LED-es lámpatesteket, melyek kiválóan illenek otthonába. Lehet kapni LED kerti lámpákat, ha szeretné feldíszíteni a kertjét. Léteznek LED izzók, LED fénycsövek és más típusú szerelvények, melyeket felszerelhet a ház különböző pontjaira. Ha partit vagy családi összejövetelt szeretne tartani, akkor választhat színváltós LED-es izzót, hogy különleges hangulatot teremthessen. A LED-es díszkivilágítások közül a LED szalagok a legnépszerűbbek. A LED-ek telepítéséhez nem feltétlenül szükséges szakmai segítség, Ön is könnyedén telepítheti őket otthonában.


A LED lámpák költséghatékonyak?

Igen a LED lámpák egyértelműen költséghatékony világítást biztosítanak. Lehet, hogy beszerzésük valamivel többe kerül a hagyományos izzókénál, de ez a kiadás rövid időn belül megtérül. Ez azért van, mert a LED lámpák 80-90%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók, így Ön is látni fogja a jelentős megtakarítást villanyszámláján.

 

Milyen színű a LED?

 A LED-es lámpák különféle színekben kaphatóak például fehér, kék, zöld, sárga és piros színben.A fehér LED-es lámpáknak három típusa van. A meleg fehér fényű LED lámpa nagyon hasonlít a hagyományos izzó fényéhez. A természetes fehér LED fény egy sokkal fényesebb fehér fény, melyet gyakran használnak irodákban, műhelyekben és egyéb munkahelyi környezetben. A hideg fehér LED fény egy csipetnyit kékes árnyalatú, ezt gyakran használják gyárakban, ahol erős fényre van szükség.

Miért enegiatakarékosabbak a LED lámpák a hagyományos izzóknál?

2015/04/23

Egyre több ember fordul a LED-es világítás felé, hogy spóroljanak a villanyszámlájukon, illetve megvédjék környezetüket a káros szén-dioxid kibocsátástól. A LED lámpák alkalmazása a legegyszerűbb módja annak, hogy megvalósítsák ezeket a célokat, amellett, hogy a megszokott világításra tegyenek szert a fényerő vesztesége nélkül. Ehhez csupán el kell távolítani a régi izzókat és kicserélni őket LED fényforrásokra. Ez csupán néhány másodpercet vesz igénybe, viszont az ezzel hatalmas összegeket takaríthat meg évente, ráadásul egy LED élettartama akár 20 év is lehet, így nem szorulnak gyakori cserére.

A LED-es lámpák akár 80-90 %-kal energiatakarékosabbak lehetnek a hagyományos izzóknál. Mi ennek az oka?

A válasz egyszerű: a LED lámpák fényhőmérséklete alacsony, nem tudnak túlmelegedni. A hagyományos fényforrásoknál egy vékony fémdróton halad át a villamos energia és ez által tud túlmelegedni. Úgy termel fényt, hogy egyre melegebb és melegebb lesz. Ez azt jelenti, hogy egy hagyományos fényforrás energiájának 80-90 %-át a hőtermelésre fordítja. Ez egy olyan tényező, amit tulajdonképpen senki sem akar, mivel ezek az izzók valójában pazarolják az energiát. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy 80%-ban nem a tényleges fénytermelésért fizetünk, csak a hő felszabadulásáért. Ez nemcsak az Ön pénztárcájának rossz, hanem ezáltal nő a szén-dioxid kibocsátása is, ami káros a környezetre.

 

A LED lámpákhoz nem használnak izzószálat a fény előállítására. Ez azt jelenti, hogy a LED fényforrásoknak csak 20 %-a megy el hőtermelésre. A maradék 80% ténylegesen alakul át fénnyé. Ennek köszönhetően a LED lámpák is képesek ugyanazt a fény minőséget előállítani mint a hagyományos társaik, viszont sokkal kevesebb energia felhasználásával. Ez az oka annak, hogy a LED lámpák sokkal energiatakarékosabbak hagyományos társaiknál.

Próbálja ki, hogy óvatosan közelít a kezével a hagyományos fényforrás felé és érzékelni fogja, hogy rendkívül forró. Ha a mennyezeti lámpa alatt elsétál, akkor is érezheti, hogy mekkora hőt termel. Ennek a hőtermelésnek csupán a mellékterméke az erős fény.

 

A LED lámpák manapság a leggazdaságosabb és leghatékonyabb módjai az otthoni világításnak. A LED világítás csupán 20%-a megy el a hőtermelésre a hagyományos izzók 80%-val szemben, azonos szintű világítással, kevesebb energiafelhasználással. Ez a jóval kisebb energiafelhasználás az éves villanyszámlánkon is meglátszik, ez pedig nagyon fontos manapság, amikor az energia egyre drágább és minden megtakarításért hálásak lehetünk. Mindezek mellett a környezetünket is óvjuk a káros anyagok és a szén-dioxid kibocsátásával szemben. Ez nagyon fontos, ugyanis egy olyan időszakot élünk, amikor a környezet védelme és az éghajlatváltozás figyelembe vétele sokkal fontosabb, mint valaha.

 

Hihetetlenül gyorsan és egyszerűen válthat LED izzókra, nem kell mást tennie, mint hogy a hagyományos izzókat lecseréli LED világításra. Rengeteg energiát és pénzt takaríthat meg velük, és ez a tulajdonságuk teszi őket nagyszerű alternatívává.

LED-es tippek és tanácsok

2015/04/22

A LED lámpák a legenergiatakarékosabb  és legkörnyezetbarátabb fényforrások otthonába. Ha még soha nem használt LED világítást, de szívesen próbát tenne vele, a következő tippekkel segítünk Önnek, hogy a legmegfelelőbb LED fényforrást válassza otthonába.

Higgye el, megéri  lecserélni hagyományos fényforrásait LED-es megfelelőikre cserélni otthonában! Azonban mielőtt megvenné új LED lámpáit, nem árt, ha a fényforrásokat illetően tisztában van egy-két dologgal. Tudnia kell, milyen típusú LED illik az Ön otthonába,  és mely területeknél ajánlott a leginkább használatuk.

Alább olvasható néhány tipp, ami segítséget nyújthat Önnek abban, hogy a legmegfelelőbb LED-es világítást válassza otthonába, és ez által élvezhesse minden előnyét az energiatakarékos és környezetbarát LED-es világításnak.

1.     A LED lámpák ugyan sokkal drágábbak a hagyományos izzóknál és kompakt fénycsöveknél, de egyik előnyük, hogy használatukkal hosszú távon segítenek Önnek megtakarítani a villanyszámla összegét és a karbantartási költségeket. Nem kell egyszerre az egész otthonában kicserélnie a világítást. Gondolja át, mely területeken van a leginkább szükség világításra, és kezdje ott leváltani a régi izzókat LED-es fényforrásokra.

2.     A LED-es világítás csekély karbantartást igényel és körülbelül 10 évig nem is kell lecserélnie. Ha van olyan izzója, amelyet nehéz lecserélni, mert a világítótestet csak nehezen lehet elérni, akkor érdemes ezeket az lámpákat azonnal leváltani LED-es világításra.

3.     Amikor LED izzót vásárol, ne felejtse el, hogy beltéren inkább a meleg fehér színeket, míg kültéren a hideg fehér fényű izzókat célszerű alkalmazni. Ha belső világításra választunk izzót, akkor annak színhőmérséklete legyen 2500-4000 Kelvin, ha a szabadban szeretnék alkalmazni akkor az 5000-7000 Kelvin között lévő fényhőmérsékletet válasszon.

4.     A LED-es lámpák kiválóan alkalmasak munkaterületek megvilágításra, mivel egyirányú fényt termelnek. A LED fénycsövek és szalagok a konyhapult alatt beszerelve egységesen világítják meg a területet, vagy a konyhapult felett az ételt.

5.A LED-es lámpák tökéletesen használhatók díszkivilágításra a ház körül. Több szín és fényhatás közül választhatunk. Mivel a LED-lámpák nem termelnek UV fényt, így kiválóan lehet használni UV-érzékeny műalkotásoknál is.

A fent említett tippek elősegítik a zökkenőmentes LED világítást otthonában. Szobáiban minőségi világítás mellett sem keletezik felesleges hő, így a LED fényforrások otthonunkat egy gyönyörűen kivilágított, környezetbarát hellyé változtatják.

 

 

Dolgozószoba világítása LED-es fényforrással – 2. rész

2015/03/02

Nagyon fontos a munkafelület világítására használt fény színhőmérséklete, valamint a világításra használt fényforrások energiatakarékossága. Otthoni dolgozószoba esetén meleg fehér színt javasolunk, irodai világításnál pedig hideg fehér színhőmérsékletet.

Ha a dolgozószobában asztal, kanapé vagy fotel is van, érdemes ezek megvilágítására is gondolni, például egy stílusos állólámpával hangulatossá varázsolhatjuk a helységet. A stílusok ötvözésével érdekes és dekoratív helységet alakíthatunk ki. Attól tehát, hogy a dolgozószoba elsősorban munkavégzésre szolgál, különböző világítási technikákkal és jól megválasztott fényforrásokkal hangulatossá és stílusossá tehetjük, egy olyan hellyé ahol szívesen tartózkodunk és végezzük feladatainkat.

 

Dolgozószoba világítása LED-es fényforrással – 1. rész

2015/02/27

Akár munkahelyünkön, akár otthonunkban található a dolgozószoba, sok időt töltünk e helyen, sokszor számítógép előtt ülve, ezért nagyon fontos a helyes világítás és fényforrások kiválasztása ennél a helységnél.

A munkaasztal helyzete elsődleges a dolgozószoba kialakításának tervezésekor, hiszen elsősorban ez határozza meg a szükséges fényt. Ha sokat dolgozunk számítógéppel fontos, hogy elkerüljük a tükröződést, amely legkönnyebben világító fali lámpák használatával érhető el. Emellett LED fényforrásokkal ellátott lámpatesteket, illetve LED szalagot is használhatunk, melyek az álmennyezet mögé szerelve színtén árnyékmentes fényhatást alakíthatnak ki a dolgozószobában.
Emellett szükségünk lesz célzott fényre is, melyet fali lámpa, íróasztali lámpa segítségével érhetünk el. Elhelyezésükkör érdemes arra odafigyelni, hogy ne vessenek zavaró árnyékot a munkaterületre.

 

LED-es padló- és lépcsővilágítás - 2. rész

2015/02/25

A padlóba épített világítás alkalmazása során különösen fontos a fizikai behatások elleni védelem és a hosszú élettartam.  A LED-es fényforrások hosszú élettartamuknak, fogyasztásuknak és alacsony karbantartási költségeiknek köszönhetően kifizetődő beruházást jelentenek a hagyományos világításhoz képest.

Kültéri használat során fontos, hogy a termék rozsdamentes acél legyen vízállósági védelemmel. Ezzekkel a LED-es világítástechnikai megoldásokkal hangulatossá és biztonságossá varázsolhatja otthona bármely részét úgy, hogy közben a világításra szánt energia költsége  minimális.

LED-es padló- és lépcsővilágítás - 1. rész

2015/02/24

A lépcsővilágítás célja elősegíteni és biztosítani a sötétben történő közlekedést. Kisméretű LED-ek segítségével kiemelhetjük a lépcsőfokokat, beépíthető lépcsővilágítótestekkel hangulatossá és biztonságossá tehetjük otthonunk ezen részét is.

Jelzőfények mellett falba süllyeszthető LED-es világítótesteket is használhatunk. Emellett LED szalagokkal is kiemelhetjük és biztonságosabbá tehetjük a lépcsőn való közlekedést.

Ötletek Led-es hangulatvilágításhoz - Led panelek

2015/02/23

Az álmennyezetbe süllyeszthető  Led panelek tökéletes alternatívái a régi fénycsöves armatúráknak. Ezek a Led panelek káprázásmentes világítási specifikációikkal nem csak irodába, közintézményekbe, folyosókra, de a lakás számos pontjába ajánlottak. Ezek a panelek minimális energiaköltséggel képesek például a hálószoba, vagy a konyha helységét egyenletes fénnyel egyedivé és fényessé varázsolni.

A Led panelek vékony, divatos formatervezésüknek és különböző méreteiknek köszönhetően bármelyik szoba díszévé válhatnak.

A Led panel további előnye, hogy használatával akár 85-90%-os energia megtakarítás valósulhat meg, amellett, hogy elődjével szemben azonnal bekapcsol, nem villog, nem bocsát ki zavaró hangot, kevésbé törékeny és élettartama akár 50.000 óra.