Melyek a legkörnyezetbarátabb LED izzók ?

2016/12/15

A legtöbb háztartásban az energiafogyasztás átlagosan mintegy 25%-át a világítás jelenti. Ez igen jelentős részét jelenti a villanyszámlának, ezen kívül a hagyományos izzók hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki a levegőbe, ráadásul évről évre többet.

Ma már tudjuk, hogy a szén-dioxid felelős a klímaváltozásért, így károsak a környezetünkre. Mivel a legtöbb energia, amit egy átlagos háztartás használ, a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik, minden watt fogyasztású eszköz szén-dioxidot bocsájt a légkörbe. Ha tudnánk csökkenteni az energiafelhasználást és a szén-dioxid kibocsátást, az hatalmas előrelépést jelentene bolygónk védelme érdekében.

Mivel köztudott, hogy az energiafogyasztás igen nagy hányadát a világítás teszi ki, sokan kutatnak ennek legkörnyezetbarátabb alternatívája után. A válasz minden esetben a LED fényforrások alkalmazása jelenti a hagyományos és a kompakt fénycsövekkel szemben. Ez annak köszönhető, hogy a LED izzók rendkívűl energiatakarékosak, nem szennyezik a környezetet és nem bocsátanak ki káros szén-dioxidot.

A LED-es izzók használatával mintegy 90%-kal kevesebb energiát fog fogyasztani, mint a hagyományos fényforrásokéval. Ez azt jelenti, hogy ha az országban mindenki áttérne a LED-es izzók használatára, akkor az 90%-os megtakarítást jelentene az egész országban, vagy akár az egész világon. És nem utolsó sorban igen nagy mennyiségben szorítaná vissza a szén-dioxid kibocsátást is.

Ez a tény gyakorlatilag azt jelenti, hogy a 25%-os energiaszámla, akár 2,5-3% osra is csökkenhet, ami valóban hatalmas előrelépést jelenthet az energiafogyasztás és a szén-dioxid kibocsátás és nem utolsósorban a környezetvédelem területén is.

A LED-es izzók a hagyományos izzólhoz képest, sokkal környezetbarátabbak és hosszabb élettartammal rendelkeznek. Minden egyes LED izzó körülbelül 15 hagyományos izzó élettartamával vetekszik. Tehát a LED-es izzók ritkán kerülnek kidobásra, ez jó hír a hulladéklerakók számára is, ugyanis a számuk minden évben több 100 millió izzóval bővül.

Az izzógyártóknak természetesen szükségük van energiára az izzók előállításához. Minél több izzót állítanak elő, annál több energiára van szükségük. Ez ugyanakkor növeli a szén-dioxid kibocsátását a levegőbe. Mivel azonban a LED izzók igen hosszú élettartammal rendelkeznek, így sokkal kevesebb energiát használnak fel mind előállításuk, mind használatuk során.