Mik azok a LED izzók?

2015/04/27

Talán látott már LED izzókat a szupermarketekben és a boltokban. Sokszor a házak felújításánál, újságokban, tévéműsorokban és magazinokban említik a LED izzókat, miszerint vásárláskor lehetőleg a LED-es fényforrásokat részesítse előnyben, nemcsak azért, környezetbarát mivoltuk miatt, hanem mert kevesebb energiát fogyasztanak, így garantáltan csökken a villanyszámlája.

A LED-et másnéven diódának hívjuk, ami egy félvezető fényforrás. Ezeket a fénykibocsátó diódákat, ismertebb nevén LED-eket, eredetileg nem alkalmaztuk a gyakorlatban. Azonban mára igen széleskörben elterjedt felhasználása. Segítségével például megtudhatjuk, hogy az elektonikai eszközök milyen készenlétben vannak. A kis piros és zöld fényeket amiket gyakran látni a tévéken vagy sztereo berendezéseken, készenléti fényeknek nevezzük, ezek egy nagyon apró fénykibocsájtó diódák. Azért használják ezeket előszeretettel az elektronikai cikkeken mert rendkívűl hosszú élettartammal rendelkeznek, nagyon kevés energiát fogyasztanak, így használatukkal nem merül le korábban a termék akkumulátora.

Ezeknek a LED-eknek a fénye lehet kék, zöld, piros és némely esetben akár fehér is. A gyártók az elmúlt években felismerték, hogy ezeket a LED-izzókat tökéletesen lehet alkalmazni a hagyományos fényforrások alternatívájaként, mivel a fényerőt ugyanolyan minőségben állítják elő, viszont tizedannyi energiafelhasználással. A LED-es izzók egyre népszerűbbek a lakossági kültéri világítás területein is, hiszen akkumulátor nélkül is hosszú időn keresztül tökéletesen működik a fényerő csökkenése nélkül.

A LED izzók nagyon egyszerűen működnek. Amikor ezeket a LED-eket működtetik, vagyis áramot kapnak, az elektronok összekapcsolódnak és ezáltal fotonok szabadulnak fel. Ezáltal a LED-izzó tiszta fényforrásnak számít, hiszen csupán 20%-a megy el a hőveszteségre, a hagyományos izzók 80-90%-kával szemben, így ha összevetjük a két értéket, egyértelmű, hogy miért használják egyre többen a LED-eket.

 

A LED-es izzókat egyre szélesebb körben használják, többek között a légiközlekedés és az autós világítás területén is, továbbá boltok, üzletek kivilágítására, jelzőlámpáknál, elektromos hírdetőtáblákon. Ezért ezeket a LED-eket másnéven fénykibocsájtó diódáknak hívják, az utóbbi időben egyre népszerűbbek. A LED nem nevezhető újkeltetű technológiának, de csak a közelmúltban lett olyan népszerű, hogy az emberek rászánják magukat halogénjeik lecserélésére.

Sőt, valójában annyira nem újszerű ez a megoldás, hogy a LED-ek első felfedezése (vagy feltalálása) az 1907-es évekre tehető, és egy brit tudós, H.J. Round nevéhez kötődik. 20 évvel később egy orosz feltaláló, Oleg Vladimirovich Losev alkotta meg az első működőképes fénykibocsájtó diódát, amit azonban a 20.században még nem igazán használtak.

Viszont a napenergia elterjedésével már igen szépen lehetett kombinálni ezeket a LED-eket, mivel sokkal könnyebb előállítani a működtetésükhöz szükséges energiát. Jó példát jelentenek erre a kertben használt LED izzók, melyek egyszerűen feltöltik magukat napenergiával, és így este akkumulátor használata nélkül működnek.